Sunday 11 May 2014

GENETİK KODUMUZ




Bir hüceyreden bölünüp çoxalaraq ve ferqli şekilde meydana gelen 100 trilyon hüceyrenin meydana gedirdiyi deyişik organların ve neticede bir bütün olaraq insanın ortaya çıxışı tamamiyle genetik kodumuzla gerçekleşmektedir.Genetik qurluşumuz, bizim bütün insani xarakterlerimizle birlikte, xarici ve daxili görünüşümüzü ve bütün beden qurluşumuzun şekillenmesini ve yenilenmesini teşkil eden faktordur.
İnsanın her hüceyresinin nüvesinde 23'ü anadan 23'atadan gelen toplam 46 xromosom vardır.Bu xromosomların 44'ü beden xromosomudur.Bedene aid bütün özellikler bunların içindedir.İkisi ise cinsiyyet xromosomudur.Bunlar insanın cinsiyyetini teyin edir.Kişi ve qadıların(erkek ve dişilerin) ferqi bu xromosomlardadır.Qadında iki dene X xromosomu, kişide ise her birinden bir dene olmaqla X ve Y xromosomu vardır.Kişi ile qadın arasındakı ferq Y xromosomundadır ve bu sperm ile gelmektedir.Qadındakı X xromosomu kişiden gelen Y xromosomu ile birleşerse XY ile uşaq oğlan, X ile birleşerse, XX ile qız doğulacaqdır.(yanıki:bir uşağın qızmı oğlanmı olacağı, atadan gelen xromosoma bağlıdır ama dişi yumurtanın da spermi seçmesi önemlidir) .....
Genlerin evleri deye de ifade edilen xromosomlar DNT zencirinden ibaretdir.Her bir xromosomda minlerle DNT zenciri (genom) vardır.4 edet proteinin ferqli şekillerde bir araya gelişiyle meydana gelen genetik zencirler eyni zamanda bizim genetik kodumuzu meydana getirirlerki bu da çox böyük bir yaratma seneti gösterdiyi üçün bezi elm adamları bu koda "Tanrının Dili" demektedirler.Bu kod adeten 4 herfli bir elifba kimidir.Her hüceyremizde 100 min ferqli gen vardır.Bu DNT çıxardılıp açılsa bir denesinin uzunluğu texminen 2 metrdir.Bir insandakı DNT zencirlerini uc uca toplasaq uzunluğu dünya ile güneş arasındakı mesafeni (150 milyon km) 6 defe qet ede biler.....
DNT'deki melumat tutumunun ölçülerini derk ede bilmeyimiz üçün bele bir müqayise ede bilerik: 1 qram DNT'de 1 trilyon kampyuter CD'ne beraber melumat var.1 CD'ye 200 kitap sığarsa 1 qram DNT'ye 200 trilyon kitap sığacaqdır.Ama bütün dünyada bu qeder kitap varmı bilmirik... (ABD kitapxanalarında toplam 29 milyon kütap mövcutdur).

Genetik kodumuzun %40 - %80 faiz arasındakı bölümü diger canlılarla da oxşar olduğu tesbit edilmişdir.İnsanın genetik zencirindeki bu bölüm bir otla müqayisede %40 faiz oxşarlıq gösderirse, bir heyvanla müqayisede en çox %80 faiz oxşarlıq ola biler.İnsanlar arası ferqler ise sadece %0,1 faizlik bölümdedir.Yanı bütün insanların genetik kodu %99,9 faiz nisbetinde bir birinin eynisidir.

Genetik kodlar bir insanın her hüceyresinde eynidir.Lakin nece olurda her organın hüceyresi ferqli funksiyalar yerine yetirir?

Genlerimizdeki düzülüş araştırıldığında "tesadüfe tesadüf etmek" mümkün deyil.Riyazi olaraq ehtimal hesaplamalarında 10 üsdü 50 imkansızdır.Yanı bu merhelede artıq tesadüf mümkün deyil.Ancaq elm adamlarına göre; telomer adlı proteinin kodunun düzülme ehdimalı 10 üzeri 652'dir.Yanı tesadüf ola bilecek seviyyenin çox çox üstündedir.Buna göre bu hesablamalarda tesadüfe yer olacağını düşünmek bele mümkün deyil.

Bu mecrada bir sual vermek yerine düşerdi:Hüceyreler süretle bölünerken, bezi hüceyrelerde bezi genlerin aktiv olması ve hüceyrelerin bölünerek çoxalmasının harada dayanacağı nece bilinmektedir ve bunu hansı nüfuz temin etmektedir?

Bütün hüceyrelerimizin ve organlarımızın nizamını ve çalışmasını bu genetik kodlar idare etmektedir.Lakin onlara yön veren güc nedir? Bu mövzular helelik kifayet qeder araşdırılmamışdır.

p.s: elm adamları helelik bu mövzuya tam olaraq fikir bildirmirler


No comments:

Post a Comment